Preskoči na glavno vsebino

STORITEV PREGLED UPORABE ZDRAVIL

Datum: 23.05.2017

V okviru storitve pregled uporabe zdravil se lahko o svojih zdravilih in drugih izdelkih za varovanje zdravja individualno posvetujete z magistrom farmacije tudi v  Javnem zavodu Lekarna Mozirje.  
O svojih zdravilih, izdanih na recept in brez recepta, in drugih izdelkih za varovanje zdravja se lahko posvetujete z magistrom farmacije v lekarni, ki ob pogovoru preveri vaše razumevanje zdravljenja z zdravili, prepozna morebitne težave, ki so lahko posledice napačne rabe zdravil in predlaga ukrepe.

Komu je pregled uporabe zdravi namenjen?
Pregled uporabe zdravil je priporočljiv za vsakogar, ki za odpravo ali lajšanje zdravstvenih težav uporablja zdravila, izdana na recept ali brez recepta, prehranska dopolnila in druge izdelke.
Še posebej pa je pregled uporabe zdravil lahko za vas koristen, če:
  • uporabljate 5 ali več zdravil sočasno in/ali več odmerkov zdravil na dan,
  • imate več različnih bolezni,
  • imate vprašanja in težave, povezane z zdravili,
  • ste dobili novo zdravilo, zamenjali eno ali več zdravil,
  • vam zdravila predpisuje več zdravnikov,
  • so vas pred kratkim odpustili iz bolnišnice.
Po mnenju Lekarniške zbornice Slovenije bi zlasti kronični bolniki, ki prejemajo več zdravil sočasno morali imeti enkrat letno možnost do farmacevtove svetovalne storitve pregled uporabe zdravil v okviru redne zdravstvene oskrbe, zagotovljeno iz sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Kako poteka pregled uporabe zdravil?
Pregled uporabe zdravil poteka kot individualen pogovor med vami in magistrom farmacije, kjer se boste z magistrom farmacije pogovorili o pravilni uporabi zdravil in namenu zdravljenja z njimi. Ob tem ga lahko povprašate za dodatne informacije in napotke ter o morebitnih težavah, povezanih z vašimi zdravili, in predlogih za njihovo odpravo. Magister farmacije vam bo odgovoril tudi na vprašanja, povezana z uporabo zdravil brez recepta, prehranskih dopolnil, zeliščnih pripravkov in drugih izdelkov, ki ste jih kupili v lekarni ali specializirani trgovini, ter pojasni, kako na delovanje zdravil vplivajo prehrana, navade in življenjski slog.
Ob zaključku pogovora in pregleda vam magister farmacije pripravi tudi seznam zdravil in ga zapiše na Osebno kartico zdravil, ki je namenjena boljšemu pregledu jemanja zdravil, priporočljivo pa jo je zdravniku predložiti tudi pri zdravniških pregledih.

Kako se naročiti na pregled uporabe zdravil?
Za storitev se je predhodno potrebno dogovoriti med osebnim obiskom v lekarni ali s telefonsko najavo. Pobudo za storitev lahko podate pacienti sami, vaši svojci/skrbniki, zdravniki ali drugi zdravstveni delavci (npr. farmacevtski tehniki, medicinske sestre). Izvedba storitve, ki traja med 20 in 30 minut. Pregled uporabe zdravil se izvede v prostoru, ki zagotavlja zaupnost. Storitev pregled uporabe zdravil se lahko koristi čez vse leto.

 

                                   

 

Pripravila:

Alenka Krajnc mag. farm.