Preskoči na glavno vsebino

Homeopatija

Bistvo v zdravljenju bolnikov je zdravje in dobrobit bolnika. Kako to doseči, pa obstaja več različnih poti in ena izmed njih je tudi homeopatija. Že pred 200 leti je nekatere zdravnike zmotila neustrezna učinkovitost, predvsem pa hudi stranski učinki takratnih zdravil. Prvi, ki je želel bolnikom pomagati, ne da bi se pri tem bolniki počutili dodatno slabo zaradi stranskih učinkov zdravil, je bil nemški zdravnik dr. Samuel Hahnemann (1755-1843), ki mu pravimo oče homeopatije – komplementarne metode zdravljenja, ki temelji na osnovnem zakonu podobnosti : podobno zdravi podobno (similia similibus curentur), in minimalnih dozah. Zahteva individualen pristop k zdravljenju, saj lahko bolniki z enakimi diagnozami, a različnimi simptomi, dobijo povsem različna homeopatska zdravila. Pacienta obravnava celostno (holistično), to je njegovo telo, razum in dušo. Poleg tega podpira in dopolnjuje klasično medicino, kar pomeni, da ni interakcij z drugimi zdravili in je možno jemanje z zdravili uradne medicine. S homeopatskim zdravljenjem v osnovi samo okrepimo (pre)šibek odgovor organizma na bolezensko motnjo, zato mora biti izbor zdravila tako individualen, kot so individualne reakcije različnih organizmov, ki se borijo z boleznijo. Za izbor pravega homeopatskega zdravila je bolj kot diagnoza pomembna bolezenska slika, kot se kaže v vsej celovitosti, torej duševno stanje bolnika, splošni simptomi, kot so potenje, apetit, želja oz. odpor do določene hrane, žeja, spanje, čas dneva, v katerem se težave poslabšajo oz. izboljšajo. Med izredno pomembne informacije za izbor pravega zdravila spadajo tudi: - kaj je bolezen povzročilo (etiologija), - kaj simptome olajšuje in kaj poslabšuje (modalitete), - kaj se sočasno z njimi dogaja na drugih področjih v organizmu (konkomitante). S pravilno izbranim zdravilom lahko skrajšamo običajen potek bolezni tudi za 70%.

Homeopatska zdravila (v nadaljevanju HZ) so varna, narejena iz rastlin, živali in mineralov in nimajo stranskih učinkov. Včasih lahko izzovejo trenutno poslabšanje, kar je dober znak, da je izbrano zdravilo pravo in da deluje. V enkratnem odmerku jih ni možno predozirati. Pomembno je, da po izboljšanju pri ponovnem odmerjanju zdravila počakamo toliko časa, da se simptom (npr. bolečina) zopet pojavi. Prepogosto odmerjanje zdravila vodi v preizkus zdravila, kar pomeni, da začutimo simptome, značilne za to zdravilo. Običajno ti simptomi izzvenijo v enem dnevu, lahko pa jih prekinemo z antidoti (npr. kamilični ali metin čaj). Za učinkovito homeopatsko zdravljenje je tako kot v klasični medicini nujno upoštevati navodila za uporabo in shranjevanje zdravil, predvsem pa omogočiti telesu počitek. HZ se izdelujejo s posebnim postopkom redčenja in stresanja. Z vsako homeopatsko razredčitvijo je zdravilo manj koncentrirano in večkrat pretreseno (potencirano). Ta proces okrepi zdravilne lastnosti in zmanjša toksičnost strupenih snovi. Označena so s potenco. Poznamo različne potence HZ, ki se razlikujejo glede na razmerje in stopnjo razredčenja pripravka: - C potence so izdelane po postopku, kjer se redči v razmerju 1 : 100 (npr. Arnica montana C6 ali Arnica montana 6CH, v obeh primerih gre za isto zdravilo); - D potence so izdelane po postopku, kjer poteka redčenje v razmerju 1 : 10;

- LM ali Q potence, so potence, kjer poteka postopno redčenje v razmerju 1 : 50000. Le-te se uporabljajo le pri kroničnih obolenjih in po odgovorni presoji zdravnika homeopata.

 

Glede na število opravljeni potenciranj ločimo: nizke ( C3, C6, C 9, C12, C15), srednje (C15, C30) in visoke potence (C30, C200, C1000 = M, XM, CM).

Kot že omenjene potence LM ali Q, se tudi visoke potence uporabljajo le pod nadzorom zdravnika homeopata, saj delujejo zelo močno in dolgotrajno. Za samozdravljenje so namenjena HZ z nizkimi in s srednimi potencami, potence M, XM, LM, CM se izdajajo le na recept.

HZ se ne preizkušajo na živalih in ne onesnažujejo okolja. Obstajajo v obliki kapljic, tablet, drobnih kroglic (granul), svečk, mazil in injekcij, vendar pa jih je v lekarnah v Sloveniji možno dobiti le v obliki granul, kar povsem zadostuje za domačo uporabo. V Sloveniji je bil oktobra 2008 sprejet pravilnik, s katerim lahko HZ pridobijo dovoljenje za promet tudi v Sloveniji in tako pridejo v slovenske lekarne. Izdaja jih lahko magister farmacije z opravljenim strokovnim izpitom in dodatnimi znanji s področja homeopatije. Za samozdravljenje akutnih stanj se lahko dobijo HZ brez recepta ob ustreznem nasvetu magistra farmacije. Takšno zdravljenje načeloma traja od 3 do 5 dni in je pravica vsakega. V kolikor ni izboljšanja je nujen obisk pri zdravniku! Vedno je potrebna velika previdnost pri otrocih, samozdravljenje dojenčkov se odsvetuje. Kronično zdravljenje mora vedno potekati pod nadzorom zdravnika homeopata, ki opravi natančen prvi homeopatski pregled, ki traja približno 1 uro.

Marsikatero akutno težavo, za katero klasična medicina nima primernega zdravila, temveč le lajša simptome, lahko uspešno pozdravimo homeopatsko v nekaj dneh. Osupljivi so uspehi homeopatskega zdravljenja dojenčkov in živali. Že ameriški zdravnik James Tyler Kent ( 1849-1916) je spoznal, da je zanj homeopatija »edino zdravljenje, ki seže v bistvo bolezni«. Kot naravna farmacija torej zdravi bolnika kot celoto in ne le bolezni. Išče vzrok bolezni. HZ krepijo samozdravilno moč telesa in s tem povečujejo njegovo odpornost. V tem je tudi njihova velika prednost pred alopatskimi zdravili. HZ delujejo na vitalno energijo na ravni informacij, s pomočjo katerih se telo bojuje proti bolezni, stresu in se vrne v notranje ravnovesje, ki pa je seveda odvisno od tega, kako se prehranjujemo, koliko spimo, kako dihamo in koliko meditiramo. Homeopatija je pestra kot življenje samo. Uporabili bi jo lahko vsakokrat, ko naš obrambni mehanizem oslabi, saj krepi zdravje in življenjsko moč. Poznana je povsod po svetu in jo uporablja več milijonov pacientov v več kot 65 državah. Priporoča jo več kot 400.000 strokovnjakov. Lekarniški farmacevti smo pripravljeni homeopatsko znanje posredovati našim bolnikom, ki so zainteresirani, da bi na takšen način rešili svoje akutne težave.

Pripravila: Tatjana Cajner, mag. farm.

Viri:

  • Homeopatija za magistre farmacije, osnovni program 1/12, Ljubljana 2012, 1. sklop UVOD V HOMEOPATIJO: L. Blažič, mag. farm., dr. sci. M. Hribar, mag. farm.
  • Družinski homeopatski vodnik / Lidija Blažič, Indira Zanco. – 1. ponatis. – Ljubljana: AdriaPharm, 2011
  • Priročnik: Homeopatska lekarna za samozdravljenje, Tanja Šegula, mag. farm., junij 2012
  • Homeopatija za domačo uporabo: Osnovna navodila za uporabo homeopatskih zdravil / Jošt Klemenc, dr. med. – Ljubljana: AdiaPharm, 2015
  • Homeopatija : Zdravljenje z močjo narave / Sven Sommer ; (prevedel Aleš Učakar). – 1. ponatis – Ljubljana : Mladinska knjiga, 2016. – (Zbirka Za zdravo življenje / Mladinska knjiga); Prevod dela: Homöopathie.