Preskoči na glavno vsebino

PRAVILNA IN VARNA UPORABA ZDRAVIL

Datum: 11.01.2021

Vsako zdravilo mora biti varno, učinkovito in kakovostno. Zdravilo je varno in učinkovito le, če je uporabljeno pravilno! Treba ga je uporabljati skladno z navodili zdravnika in/ali farmacevta. Priporočljivo je, da se pred uporabo prebere priloženo navodilo.
 
Kaj je treba o zdravilu vedeti?

 • kako se imenuje, za katero obolenje ga uporabljam
 • kako in kdaj ga uporabljam, v kolikšnem odmerku in časovnem razmaku ga vzamem
 • kateri so neželeni učinki/tveganja ob uporabi in kako ravnam, če se pojavijo
 • ali lahko med jemanjem upravljam vozila/stroje
 • kako ga moram shranjevati
 • kako ravnam z odpadnimi zdravili
 
S pravilno uporabo dosežemo ugoden zdravilni učinek in zmanjšamo možnost neželenih stranskih učinkov, ki so moteči, včasih nevarni. Neželeni učinek je škodljiva in nenamerna reakcija, do katere pride pri odmerkih, ki se običajno uporabljajo za zdravljenje bolezni. Neželene učinke razdelimo glede na pogostost (zelo pogosti, pogosti, občasni, redni, zelo redki, neznana pogostost), resnost dogodka (blagi in zmerni, resni, življenjsko ogrožajoči), mehanizem nastanka (od odmerka odvisni in predvidljivi, od odmerka neodvisni in nepredvidljivi, zaradi dolgotrajne uporabe, zapozneli, po koncu zdravljenja, neučinkovita terapija). Zdravilo ima lahko stranski učinek, ki ni nujno neželen. To je farmakološki učinek, ki ga zdravilo izkazuje poleg glavnega učinka in ima lahko tudi pozitivne vplive na zdravljenje.
 
Zdravila lahko zaužijemo = peroralna uporaba, poližemo = oralna uporaba, jih uporabimo na koži = dermalna/transdermalna uporaba, vstavimo v črevo = rektalna uporaba, vpihamo skozi usta v pljuča = inhaliramo, damo v žilo/podkožje = parenteralna uporaba itd.
 
Poznamo več oblik zdravil: tablete, kapsule, praški, zrnca, sirupi, raztopine, kapljice, pršila, pripravki za inhaliranje, zdravilni obliži, geli, kreme, mazila, paste, svečke, vaginalete, injekcije, infuzije.
 
Uporaba tablet

 • šumeče/disperzibilne tablete: raztopimo v kozarcu vode in spijemo
 • pastile: raztopimo v ustih
 • žvečilne tablete: prežvečimo v ustih
 • podjezične tablete: položimo pod jezik in počakamo, da se raztopijo
Tablete brez zareze nikoli ne lomimo ali drobimo; zaužijemo cele s kozarcem vode.
Tablete z zarezo lahko prelomimo ali popolnoma zdrobimo in popijemo z vodo.
 
Uporaba kapsul

Kapsule zaužijemo cele s kozarcem vode. Načeloma jih ne odpiramo, razen če proizvajalec navaja drugače.
 
Uporaba sirupov

Sirupe odmerimo z žličko/merico/kapalko in popijemo. Zatem spijemo še kozarec vode. Pred uporabo jih dobro pretresemo. Pozorni smo na rok uporabe po odprtju ter navodilo o shranjevanju (hladilnik).
 
Uporaba svečk

Svečko vstavimo čim globje v črevo z umitimi rokami. Najlažje je, da se uležemo na bok in pokrčimo noge. Če moramo svečko prepoloviti, jo prerežemo po dolgem, nikoli počez. Če jih hranimo v hladilniku, vzamemo svečko iz hladilnika vsaj pol ure pred uporabo, da se ogreje na sobno temperaturo.
 
Uporaba nosnih pršil, inhalatorjev

Tako pršilo za nos kot inhalator pred uporabo pretresemo, po uporabi pa speremo usta.
Pršilo za nos pršimo v nos tako, da primemo pršilo v desno roko in pršimo v levo nosnico in obratno. Pri tem držimo glavo pokonci, pršilo pa malce diagonalno.
Pri inhalatorju najprej počasi izdihnemo zrak, zaobjamemo inhalator z usti ter obenem globoko vdihnemo in enkrat do konca pritisnemo na razpršilec. Čim dlje zadržimo dih, da se zdravilo enakomerno razporedi po vseh pljučih. V primeru, da moramo narediti še en vdih, to storimo na enak način po petih minutah.
 
Na delovanje zdravil vpliva tudi prisotnost hrane. Če zdravilo vzamemo:
 • eno uro pred zajtrkom, pomeni, da ga vzamemo na tešče
 • eno uro pred jedjo ali dve uri po jedi, pomeni, da ga vzamemo na prazen želodec
 • tik pred jedjo, med jedjo ali po jedi, pomeni, da ga vzamemo s hrano.
Priporočen način jemanja zdravila je tisti način, ki omogoča najbolj optimalno delovanje zdravila.
 
Zdravila in prometna varnost

Nekatera zdravila vplivajo na psihofizične sposobnosti posameznika, posledično na sposobnost upravljanja z vozili in stroji. Ta zdravila imenujemo trigoniki, ker imajo na svoji zunanji ovojnini znak trikotnika. Glede na jakost ločimo:
 • poln rdeč trikotnik = absolutna prepoved upravljanja z vozili/stroji
 • prazen trikotnik v barvi teksta = relativna prepoved upravljanja z vozili/stroji, zavisi od posameznika.
 
Shranjevanje zdravil

S primernim shranjevanjem zagotovimo, da zdravila obdržijo ustrezno kakovost, ki je pogoj za njihovo varnost in učinkovitost. Zdravila shranjujemo v originalni embalaži, nedosegljiva otrokom, praviloma do 25°C, zaščitena pred vlago in svetlobo. Nekatera hranimo v hladilniku 2°C – 8°C oz. 8°C – 15°C.
Zdravila uporabljamo samo do označenega roka uporabnosti, upoštevajoč izjeme (npr. rok uporabe po prvem odprtju). Ne uporabljajte zdravil, če ste na njih opazili morebitne spremembe barve/vonja/okusa.
 
Odpadna zdravila

To so zdravila, ki jih ne uporabljamo več in jih nameravamo odvreči. Sem spadajo tudi zdravila po preteku roka uporabnosti. Odpadna zdravila so nevarni odpadki, zato morajo biti strokovno uničena. Oddajo se lahko v lekarnah in zbirnih centrih komunalnih podjetij.
 
»Vse je strup in nič ni neškodljivo, samo odmerek loči zdravilo od strupa.«  Paracelsus
 
Zdravilo je vsaka snov ali kombinacija snovi, ki so predstavljene z lastnostmi za zdravljenje ali preprečevanje bolezni pri ljudeh in živalih. Zdravilo, ki ga predpiše zdravnik, je namenjeno posamezni osebi z določeno boleznijo. O uporabi zdravila brez recepta se je treba posvetovati s farmacevtom v lekarni.
 

 

 

 

                                                                                                                          Pripravila: Nina Ugovšek, mag. farm.