Lekarna Mozirje

Hribernikova 4

3330 Mozirje

Tel:

(03) 839 03 50

materina dušica, poljska (Thymus serpylum) materina dušica, vrtna (Thymus vulgaris) Ljudska imena: poljska materina dušica (MD): duša, babja dušica, bukvica, dušek, dušje, mačešica, materinka, materina dušica, materin dušek, poljski timijan, popovec, preprišč, prprišč, prežilka. Vrtna MD: vrtni timijan, timas.

Rastišče: poljska MD: Sončni prostori na suhih tleh. Vrtna MD: Sončni prostori na rahlih tleh.

Zdravilni deli rastline: poljska MD: cvetoča zel (Herba serpylli). Nabiramo cvetočo zel in jo sušimo v senci. Vrtana MD: listi (Folia Thymi), cvetovi (Flores T.) in zel (Herba T.), ki jo prav tako nabiramo v času cvetenja.

Učinkovine in delovanje ter praktična uporaba: poljska MD vsebuje poleg veliko eteričnega olja še saponine, glikozide in čreslovine, precej je tudi mangana. Poparek iz dveh žličk posušene zeli na skodelico vode odlično pomaga pri vseh vrstah kašlja. Pomaga tudi pri krčih v trebuhu, želodčnih in črevesnih težavah ter astmi. Alkoholni izvleček zeli (20g droge na četrt litra alkohola) se uporablja zunanje pri poškodovanih mišičnih kitah in vezi, pri revmatizmu, protinu, zvinih, zmečkaninah in akutnih oteklinah.

Vrtna MD ima veliko eteričnega olja (predvsem timola), zato razkužuje, blaži krče, rahlja sluz in pospešuje izkašljevanje (je močan ekspektorans). Odlično zdravi trdovratni kašelj, zlasti otroški oslovski kašelj. Zelo učinkovita mešanica za zdravljenje oslovskeka kašlja pri otrocih vsebuje 50g materine dušice in po 20g korenin sladkega korena in ozkolistnega trpotca. Čaj pripravimo iz ene čajne žličke mešanice, ki jo prelijemo s skodelico vrele vode. Priporočljivo je pitje po požirkih dveh skodelic čaja z dodatkom medu na dan.

Ta rastlina vsebuje še saponine, grenčine, čreslovine in smolo. Uporablja se tudi za zdravljenje infekcijskih obolenj sečnih poti, želodca in črevesja. Blaži krče, učinkuje proti napihnjenosti in driski. Zaradi izredno aromatičnega okusa se uporablja kot začimba za stročnice, pri čemer ne samo da izboljša okus, ampak tudi prepreči učinek napihovanja stročnic. Tudi zunanje je učinkovita pri zdravljenju ran in zmečkanin. V ta namen pripravimo čaj iz 100g droge in litra vroče vode, ki se uporablja za izpiranje ali kot obkladek.